Zorg en begeleiding
Soms is er zorg voor de gedetineerde nodig tijdens detentie. Denk bijvoorbeeld aan een tandarts of psychische begeleiding. Als een gedetineerde buiten detentie al een zorgverlener had, kan het belangrijk zijn de gevangenis te informeren. Zo kan bestaande zorg zo veel mogelijk doorlopen.
Voor detentie al zorg of medicatie?
In elke gevangenis is een Medische Dienst. De Medische Dienst houdt zich bezig met lichamelijke en psychische zorg. Deze dienst vraagt bij binnenkomst in de gevangenis of de gedetineerde buiten de gevangenis zorg heeft. Dit kan bijvoorbeeld psychische zorg zijn. Maar ook medicijnen die een gedetineerde slikt. Als de gedetineerde dit wil, kunnen de zorgverlener en de Medische Dienst contact met elkaar opnemen.
Lukt het de gedetineerde niet om contact op te nemen met zijn of haar zorgverlener? Jij kan als achterblijver misschien iets betekenen. Of neem contact met ons op om dit te regelen.
Hulp voor achterblijvers
Heb jij als achterblijver hulp nodig? Het Sociaal Wijkteam in de gemeente geeft ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij schulden of een inkomen. Maar ook als je het psychisch zwaar hebt, helpt het Sociaal Wijkteam. Kijk hier voor de gegevens van het Sociaal Wijkteam van jouw gemeente.
Je kunt ook terecht bij Stichting Exodus. Hun vrijwilligers weten hoe lastig het is voor achterblijvers. Zij kunnen helpen bij praktische zaken. Maar ze zijn er ook voor een luisterend oor of advies. Op hun website vind je meer informatie voor familie van (ex-)gedetineerden.
Stichting SANG is ontstaan uit naasten van gedetineerden. Als je vragen hebt of je verhaal kwijt wil, kun je bellen naar 085-400 1900 of mailen naar: info@stichtingsang.nl.
Speciaal voor kinderen vanaf 6 jaar oud bestaat het boekje ‘Waar gaat papa heen?’ Dit boekje helpt om samen met een kind in gesprek te gaan. Kinderen hebben vaak veel vragen, maar durven ze niet altijd te stellen. Op de website van Expertisecentrum KIND is het boekje te bestellen of gratis te downloaden. Ook staan er tips voor ouders/verzorgers om het gesprek aan te gaan met een kind. Kinderen zelf kunnen het Expertisecentrum KIND bellen voor vragen of een luisterend oor. Het telefoonnummer is 0800-5469000.