Schulden
Als je rekeningen niet meer kunt betalen, worden problemen snel groter. Misschien pieker je over geld. En weet je niet meer hoe je eruit moet komen. Zoek dan zo snel mogelijk hulp. Hoe eerder, hoe groter de kans op een oplossing.
Checklist: wat te regelen als je uit detentie komt
In Uitgeest zijn verschillende vormen van hulp bij schulden. Op deze pagina vind je de verschillende mogelijkheden.
Ondersteuning en advies bij schulden
Schuldhulp Maatje
Een Schuldhulp Maatje helpt met het op orde brengen van je financiën. Zij zetten je uitgaven en onbetaalde rekeningen op een rij. Zo voorkom je dat je schulden verder oplopen. Een vrijwilliger biedt een luisterend oor en helpt je vol te houden.
Sociaal Team Uitgeest
Iedereen kan bij het Sociaal Team terecht voor hulp bij schulden. Het Sociaal Team heeft elke donderdag gratis spreekuur in het gemeentehuis. Je kunt zo binnenlopen tussen 13.00 en 14.30 uur. Adres: Middelweg 28.
Bellen of mailen kan ook: 0251 36 11 45 en sociaalteamuitgeest@debuch.nl.
MEE & de Wering
Bij MEE & de Wering kijken ze samen met jou hoe je jouw geldproblemen kunt oplossen. Zij kennen de wetten, regels en mogelijkheden op het gebied van geld en schulden. De hulp van MEE & de Wering is gratis. Hun adres is Middelweg 28.
Schuldhulpverlening
Worden je schulden groter en kom je er zelf niet meer uit? Dan is schuldhulpverlening mogelijk. Bij schuldhulpverlening wordt de afbetaling van je schulden geregeld met de schuldeisers. Alle schuldeisers moeten vrijwillig willen meewerken. Heb je je drie jaar lang aan de regeling gehouden? Dan wordt de rest van je schuld kwijtgescholden.
De gemeente Uitgeest heeft schuldhulpverlening ondergebracht bij Sociaal.nl. Meer informatie vind je op hun website.
Denk je na over schuldhulpverlening? Ga dan naar het Inloopspreekuur Geldzaken in het gemeentehuis voor informatie en advies. Het adres is Middelweg 28. Je kan iedere donderdag tussen 12.30 en 14.00 uur binnenlopen. Een afspraak maken is niet nodig.
Je kunt ook met ons contact opnemen voor ondersteuning.
Bewindvoering
Moeten jouw geldzaken worden beschermd? Bijvoorbeeld omdat je niet goed met geld om kan gaan? Of omdat je psychische problemen of een verslaving hebt? Dat kan met beschermingsbewind. Beschermingsbewind wordt aangevraagd bij de rechter. Dit kun je zelf doen of met hulp van iemand anders. De bewindvoerder regelt al jouw geldzaken en post. Jij hebt daar dan geen zorgen meer over. Je krijgt leefgeld voor persoonlijke aankopen, zoals boodschappen of kleding.
Bij een laag inkomen betaalt de gemeente de kosten voor bewindvoering. Dit vraag je aan via de website van de gemeente.
Neem voor hulp bij het aanvragen van een bewindvoerder contact met ons op.
ZZP’er en schulden
Wat doe je als je als ZZP’er schulden hebt? Op de website van de Kamer van Koophandel vind je een stappenplan voor schulden bij ondernemers.
Soms kan de gemeente je helpen vanuit de Bijstand Zelfstandigen (Bbz). Ook kun je terecht bij Over Rood, locatie Haarlem. Daar helpen ondernemers elkaar bij betalingsachterstanden en schulden.
Als er problematische schulden zijn, kun je in aanmerking komen voor een schuldhulpverleningstraject. Zaffier voert voor de gemeente Uitgeest het schuldhulpverleningstraject voor ondernemers uit. Ook als je twijfelt is het verstandig om een afspraak te maken. Op de pagina over het Zelfstandigenloket vind je meer informatie over schuldhulp aan ondernemers.